×

Nieuws | 15 december 2022

Een binnenstebuiten bezoek vanuit verschillende perspectieven

Een kijkje in de keuken

Van september ‘22 tot mei ’23 zullen door heel SGL op alle locaties bezoeken plaatsvinden om elkaar binnenstebuiten te keren. We willen niet alleen kijken naar waar we staan in onze gezamenlijke reis, maar ook wat we van elkaar kunnen leren. En daarom gaan zogenaamde ‘buitenteams’ op bezoek bij ‘binnenteams’ en nemen we een kijkje in elkaars keuken*. Inmiddels hebben de eerste binnenstebuiten bezoeken (bbb) plaatsgevonden. De eerste reacties zijn veelbelovend! Hieronder de ervaring van een deelnemende cliënt, haar naaste en een vrijwilliger.

Petra Meesen (55) woont sinds 2018 bij WBC Overhoven in Sittard. Petra is getrouwd met Ad. Samen hebben ze twee kinderen en een kleindochter. Petra vond het belangrijk om als cliënt van SGL deel te nemen aan de bbb. “Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de zorg binnen SGL door te leren van mensen op andere locaties. Deze punten neem ik dan graag mee terug naar Overhoven. Ook doe ik mee om mijn eigen ervaringen, zowel positief als negatief, te delen met anderen binnen SGL. En dat is gelukt, ik voelde me echt gehoord tijdens de eerste twee binnenstebuiten bezoeken waar ik aan meedeed.”

Rosien Heijmans (28), woont met haar man, dochter van 1,5 en hond in Susteren. Rosien neemt deel aan de bbb bezoeken als naaste van haar moeder Petra. “Sinds 2018 kom ik regelmatig over de vloer bij SGL als mantelzorger van mijn moeder. De reden voor mij om deel te nemen aan de binnenstebuiten bezoeken is enerzijds dat ik het leuk vind om dieper binnen te kijken bij SGL. Als naaste krijg ik eigenlijk alleen dingen mee vanuit de woonvorm van mijn moeder. Nu krijg ik de kans om ook eens op andere plekken te kijken en andere mensen te leren kennen. Ik hoopte dingen op te pikken die ik mee terug kon nemen naar de woonvorm en dat is gelukt. Anderzijds vind ik het belangrijk om SGL mee te geven hoe het is om als naaste in aanraking te komen met SGL en hoe de organisatie naasten op een prettige manier kan betrekken bij alles wat er speelt.” Petra en Rosien hebben allebei deelgenomen aan het binnenteam, maar zijn ook als buitenteamlid naar AC Sittard geweest.

Jaap Bruist (71) uit Meijel is getrouwd en is momenteel werkzaam als vrijwilliger bij SGL, na 44 jaar in de gezondheidszorg gewerkt te hebben, waarvan de laatste 18 jaar bij SGL. “Ik heb deelgenomen aan mijn eerste bbb in Sittard, afgelopen november. “Ik doe mee aan de bbb omdat ik interesse heb om de kwaliteit van zorg binnen de verschillende locaties van SGL te zien en deze te toetsen bij bewoners en medewerkers.”

Op de vraag of de bbb nut hebben, antwoordt Petra: “Ik heb het bezoek als prettig en leerzaam ervaren, omdat er toch wel enkele verbeterpunten aan het licht zijn gekomen op beide locaties. De meerwaarde zit er voor mij echt in dat ik met verschillende mensen van verschillende locaties in gesprek kom. En dan zowel met medewerkers, medecliënten, vrijwilligers alsook mantelzorgers. Door in gesprek te gaan leren we van elkaar hoe een ander dingen aanpakt.” En dat beaamt Rosien: “Door met die frisse blik vragen te stellen hebben we een gesprek kunnen voeren waarin veel aan bod is gekomen. Ik ben te weten gekomen wat er allemaal gedaan wordt voor cliënten om van elke dag een mooie dag te maken, maar samen hebben we ook een aantal pijnpunten bloot kunnen leggen.” En ook Jaap kan het nut van de bbb alleen maar beamen: “Ik heb intensief deelgenomen aan het gesprek en het als zeer prettig ervaren. We behandelden onderwerpen als eigen regie, vakmanschap, samenwerking en organisatie. De echte meerwaarde is voor mij het kijkje in de keuken.”

En daar is Rosien het helemaal mee eens: “Ik vond het heel fijn om eens rond te kijken op het AC waar mijn moeder vaak is en om mensen te leren kennen die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor een leuke dagbesteding. Wat mij opviel is vooral dat iedereen het werk met zoveel passie voor de cliënten doet en dat vrijwilligers binnen het AC van onschatbare waarde zijn.” Jaap lacht en vult aan: “Ik heb het zeer prettig ervaren dat het binnenteam zo open en kritisch op zichzelf was.” Rosien: “De sfeer was ontspannen en ongedwongen. Door open gesprekken te voeren leren we allemaal van elkaar. Ik hoop de komende tijd nog meerdere locaties te mogen bezoeken om mijn ervaringen als naaste te delen en te leren van iedereen die ik tijdens de bezoeken mag ontmoeten.”

Alle deelnemers van het buitenteam zijn het erover eens dat bbb nog een beetje zoeken zijn, omdat ze net van start zijn gegaan. Rosien: “Maar het doel is eigenlijk heel simpel: gewoon samen het gesprek aangaan. Dus dat komt vast goed met wat meer ervaring.” Jaap: “Op naar het volgende bezoek!”. En daar is Petra het mee eens.

-----

Goed om te weten dat tijdens ieder bezoek het binnenteam van de locatie een kort verslagje maakt. Dit verslag kan helpen om vervolgens als team te kijken naar ‘Waar staan we in de strategische koers & Wat gaat er goed en wat kan er nog beter’.

De werkgroep zal alle verslagen verzamelen, om hier als organisatie van te leren. Tot slot zal er aan het eind van alle bezoeken in april nog een dag georganiseerd worden om terug te blikken. Hierover volgt later meer!

Aanmelden voor binnenstebuiten kan ook nog altijd! Via binnenstebuiten@sgl-zorg.nl
 

* Een buitenteam bestaat idealiter uit ten minste een medewerker, vrijwilliger, cliënt en naaste. Dit team gaat in gesprek met een binnenteam, die idealiter ook bestaat deze mix van vier doelgroepen maar dan op de eigen locatie. Om de buitenteams goed op pad te sturen hebben ze voor hun eerste bbb een training gekregen met uitleg over de bezoeken, gespreksonderwerpen, vaardigheden en praktische informatie. 

Deel dit verhaal: