×
Wonen bij SGL

U wilt graag zo zelfstandig mogelijk wonen, liefst in uw vertrouwde omgeving. Soms kan dat helaas thuis niet meer, ondanks alle inspanningen. Bijvoorbeeld omdat u meerdere keren per dag zorg of begeleiding nodig heeft, onverwacht of op wisselende momenten. Bij SGL wonen is dan een goed alternatief.

Wonen en ondersteuning

Als u bij ons komt wonen bespreken we samen welke ondersteuning u nodig heeft. Om hierover duidelijkheid te krijgen begeleiden wij u aan de hand van de volgende vijf vragen:

1. Wat zijn uw ambities, dromen en wat kunt u zelf doen om dat te bereiken?
2. Welke zorgtechnologie kan u hierin ondersteunen?
3. Wat kan uw naaste doen?
4. Wat uw sociaal netwerk hierin betekenen?
5. Als we de eerste 4 vragen samen hebben doorgenomen, blijft er misschien nog een vraag voor ondersteuning over voor professional en vrijwilliger van SGL. Dat zijn de dingen die niet door anderen gedaan kunnen worden.

Mogelijkheden om te wonen

Samen met u en uw naasten overleggen we waar u graag wilt wonen en op welke manier. Er zijn verschillende mogelijkheden.

24 uurs wonen

In een woonbegeleidingscentrum heeft u een eigen appartement. We stimuleren bewoners om zo zelfstandig mogelijk te leven en ondersteunen hierbij. Er is 24/7 zorg en ondersteuning mogelijk.

U kunt ook individueel, dicht in de buurt van een woonbegeleidingscentrum gaan wonen. Als u ons nodig heeft, dan zijn er medewerkers in de buurt of snel oproepbaar. U functioneert zo veel mogelijk zelfstandig. Waar nodig helpen we u.

Wonen voor mensen met beademing

SGL heeft een woonbegeleidingscentrum in Bunde voor mensen die beademing nodig hebben. U krijgt 24/7 de zorg en ondersteuning die u nodig heeft. U behoudt zelf de regie hierin. Uw appartement heeft eigen voorzieningen. Lees meer.

Deeltijd wonen 

In de toekomst wordt het mogelijk om gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk bij SGL te wonen. U verblijft dan voor kortere periodes in een woonbegeleidingscentrum maar niet voor vast. Deze woonvorm wordt de komende jaren ontwikkeld. 

Wonen voor mensen met NAH+

Om mensen met NAH+ de zorg te kunnen bieden die ze nodig hebben, is specifieke kennis en kunde nodig. Daarom hebben wij eind 2024 WBC Watersley in Sittard opgericht. Lees meer.

Hoe meld ik me aan?

Wonen bij SGL valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Om hiervoor in aanmerking te komen, heeft u een geldige indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Een huisarts, maatschappelijk werker of een andere verwijzer kan u ondersteunen om deze indicatie aan te vragen. Uiteraard kan SGL u ook begeleiden in dit traject. U kunt de indicatie eventueel ook zelf aanvragen bij het CIZ. 

Het duurt maximaal zes weken voor u de indicatie heeft. Daarna kunt u zich aanmelden voor de gewenste SGL-locatie. Meestal is er sprake van een wachtlijst. We zoeken dan samen met u naar overbruggende zorg.  

Meer informatie over de Wet langdurige zorg (Wlz) vindt u op de website van de rijksoverheid.

Locaties

U vindt onze woonbegeleidingscentra in heel Limburg. Bekijk onze locaties.

Wat kost het?

Er is een eigen bijdrage van toepassing. Deze bijdrage is afhankelijk van uw verzamelinkomen, uw spaargeld en uw inkomen in box 3. Voor meer informatie en een berekening van deze bijdrage (zorg met verblijf) kunt u terecht op de website van het CAK.

Informatie CAK

Palliatieve zorg

Ook in uw laatste levensfase willen wij dat de kwaliteit van uw leven zo hoog mogelijk blijft. Palliatieve zorg maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van onze zorg- en dienstverlening. Naast de fysieke ongemakken hebben wij in de palliatieve fase ook aandacht voor emotionele, sociale en spirituele aspecten. Wij doen er alles aan om uw laatste levensfase zoveel mogelijk overeen te laten komen met uw wensen en behoeften. 

Contact