×
Afasie

Leven met afasie is niet makkelijk. Meestal zitten de woorden wel in uw hoofd, maar komen ze er door afasie niet uit zoals u wilt. Dat maakt het extra frustrerend. Wij hebben professionals in dienst die samen met u kijken naar mogelijkheden om zo zelfstandig mogelijk te leven. Wij bieden niet alleen gespecialiseerde hulp aan mensen met afasie, maar ook aan uw naasten.

De impact van afasie is enorm

Afasie verandert uw leven enorm en is bij iedereen anders. De ernst van afasie is onder andere afhankelijk van de plaats en de ernst van de hersenbeschadiging.  

Er zijn verschillende vormen van afasie.  
- Soms begrijpt u wat er wordt gezegd, maar hebt u zelf moeite met het vinden van de juiste woorden of met het bouwen van de zinnen.  
- Soms praat u juist heel veel, maar is wat u zegt moeilijk te begrijpen voor anderen.  

Dit betekent dat u moeite ervaart met communicatie. Denk hierbij aan gesprekken voeren, telefoneren of chatten. Maar ook tijdens het doen van boodschappen of televisiekijken. Communicatie is overal te vinden in het dagelijkse leven. Omdat bij de meeste mensen met afasie niets mis is met hun kennis, is de onmacht des te groter. Dat maakt afasie extra frustrerend voor u, maar ook voor uw naasten en uw omgeving.   

Webinars afasie

Wil jij meer informatie over ‘de invloed van afasie op naasten van mensen met afasie?’ Bekijk dan ons webinar, dat op woensdag 7 februari 2024 plaats vond. Tijdens dit webinar gaf één van onze gespecialiseerde logopedisten een presentatie met tips over afasie en de impact op naasten. Ook gingen we in gesprek met een ervaringsdeskundige.

Bekijk het webinar ‘ De invloed van afasie op naasten van mensen met afasie’. 

Wil je meer informatie hoe je als professional om kunt gaan met mensen met afasie? Tijdens dit webinar gaven ervaringsdeskundigen en één van onze gespecialiseerde logopedisten tips over hoe je het beste met mensen met afasie kunt omgaan. Maar ook, hoe kun je ze verder helpen? Welke programma’s bestaan er? We beantwoorden ook verschillende vragen van professionals tijdens dit webinar. 

Bekijk het webinar ‘Professionals die in aanraking komen met mensen met afasie’. 

Het gesprek aangaan met afasie

Afasie niet zichtbaar, waardoor mensen niet begrijpen wat er aan de hand is. U kunt zich eenzaam voelen of zaken uit de weg gaan, zoals sociale contacten. Afasie heb je niet alleen. Ook voor uw familie, vrienden en kennissen heeft afasie veel impact.  

Wij hebben professionals in dienst die samen met u kijken naar mogelijkheden om zo zelfstandig mogelijk te leven. Hierbij geven wij u al enkele tips en tools, voor gesprekken eventueel gemakkelijker te maken ondanks de afasie.  

Deze tips en tools vindt u op onderstaande Infographic. Eén is voor mensen met afasie en één is voor uw naasten.  

“Ik heb geleerd hoe ik
me kan uiten en heb
weer meer zelfvertrouwen
gekregen. Ik durf nu ook
weer alleen op pad.”

Mitchel

Behandeling afasie

Wij begeleiden en behandelen mensen met afasie. Voor behandeling hanteren we het behandelprogramma Hersenz. Dit is een interdisciplinair, wetenschappelijk bewezen behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Voor mensen met afasie is er een apart programma binnen Hersenz dat gericht is op het vergroten van de zelfstandigheid door het aanleren van nieuwe manieren voor communicatie en eventueel toepassen van hulpmiddelen in het dagelijks leven. De behandeling bestaat uit gesprekken in een groep en thuis, met opdrachten, oefeningen en beweging en wordt verzorgd door logopedisten maar ook door fysiotherapeuten, psychomotorisch therapeuten en cognitief behandelaren.

Waar?

Behandeling afasie is bij SGL mogelijk op wisselende plekken in de provincie. Per week zijn er 3 behandelmomenten. Het programma duurt tussen de 6 maanden en 2 jaar, afhankelijk van de situatie. Meer weten? Neem contact op met uw huisarts.     

Verwijzen

Verwijzen kan via Zorgdomein met keuze optie ‘Behandeling NAH bij SGL’. De behandeling wordt vergoed via de ziektekostenverzekering.