×

Nieuws | 14 november 2022

Handreiking: Zelfredzaamheid in alledaagse dingen

Onderzoek naar de betekenis van zelfredzaamheid voor mensen met een lichamelijke beperking

Uit bed stappen. Kleren aandoen. Je haren kammen. Een boterham smeren en naar je mond brengen. Naar het toilet gaan. Een slokje drinken.

Het is de normaalste zaak van de wereld, en iedereen doet het. Maar als persoon met een lichamelijke beperking moet je bij veel van deze situaties vaak een ander om hulp vragen. Vaak komt deze hulp van de zorg, maar ook vrienden en verwanten helpen mee.

Als je voor veel dagelijkse dingen van mensenhanden afhankelijk bent, doet dat iets met je. Het liefst wil je zo zelfredzaam mogelijk zijn. Maar dat is niet altijd gemakkelijk, om afhankelijkheid en zelfredzaamheid samen te laten gaan. Daarnaast wil je als cliënt ook gewoon kind, partner, ouder of vriend kunnen zijn.

Het afgelopen jaar deden Academy Het Dorp en TU/e vanuit het programma Langdurende Zorg en Ondersteuning van ZonMw, onderzoek naar de betekenis van zelfredzaamheid voor mensen met een lichamelijke beperking. We liepen mee met de zorg en verzamelden zorgoproep-data. We gingen in gesprek met cliënten, hun zorgverleners en verwanten. Samen praatten we over zelfredzaamheid in het dagelijks leven: wanneer voelen cliënten zich écht (on-)zelfredzaam? Waar zit hem dat in? Welke rol kunnen hulpmiddelen en zorgtechnologie hierin spelen? En vooral: hoe maak je deze onderwerpen bespreekbaar?

Dit en meer bundelden we in de handreiking ‘Zelfredzaamheid in alledaagse dingen. Handreiking over hulpvragen, hulpmiddelen en zorgtechnologie voor cliënten, naasten en zorgprofessionals’.

Wil jij ook weten hoe mensen met een lichamelijke beperking spreken over zelfredzaamheid? En hoe jij met dit onderwerp aan de slag kunt gaan? Check hieronder de link naar de handreiking!

Ben of ken jij een collega, cliënt of verwant die met dit onderwerp aan de slag wilt? Deel de handreiking dan gerust verder! Dat kan met deze link: https://bit.ly/AHD_HR_Zelfredzaamheid 

SGL heeft meegewerkt aan dit onderzoek, onder andere door interviews met cliënten en zorgmedewerkers.

Deel dit verhaal: