×

Nieuws | 23 september 2024

Na jaren eindelijk weer kunnen 'lezen' met behulp van een pen?!

Bewoner Cor is enorm geholpen met de Orcam Reas

"Inmiddels is het al dik een half jaar geleden dat Tessa, begeleider van WBC Geleen, mij een mailtje stuurde. Cor, bewoner binnen WBC Geleen, heeft al jaren problemen met lezen. Zijn CVA maakte het er niet gemakkelijker op, want ook zijn geheugen ging er op achteruit. Het gevoel van minderwaardigheid, maar ook achterdocht richting anderen steeg. “Jij hebt een hele brief in je hand, maar vertelt mij in drie zinnen wat erin staat!”.

Cor en Tessa hadden zelf al online gekeken naar hulpmiddelen die mogelijk een oplossing konden bieden. En benaderden mij om ze te helpen in dit proces. Ik ging met Cor en Tessa in gesprek en besefte op dat moment pas wat voor een beperking het moet zijn. Wil je zien wat op TV is? Dan kan de TV-gids of het programma-overzicht je niet helpen. Wordt er een bewonersoverleg aangekondigd? Dan moet het Cor (waarschijnlijk meermaals) verteld worden. Wil je weten waarom je nu alweer bericht hebt gekregen van de woningvereniging? Dan moet Cor hulp vragen en kijken of iemand het hem wil voorlezen. Slechts enkele voorbeelden van dagelijkse situaties waarin Cor beperkingen ervaart.

Samen met Cor, Tessa en Team E-Health ging ik aan de slag. Want, zo’n hulpmiddel is vaak niet goedkoop en Cor kon dit zelf niet betalen. Wordt het dan vergoed door de zorgverzekeraar? Werkt het hulpmiddel ook wel voor Cor? En wie betaalt het als het niet vergoed wordt? Allemaal vragen die beantwoord moesten worden, maar niet zo makkelijk te beantwoorden waren. Het was een proces met ups en downs, waarbij het pad dat wij bewandelden regelmatig wijzigde. Uiteindelijk hebben wij met hulp van Rick (Team E-Health), via de organisatie Babbage, de Orcam Read kunnen uitproberen en met succes kunnen aanvragen bij de zorgverzekering. Orcam Read is een klein apparaatje dat tekst van elk gedrukt oppervlak of digitaal scherm, met behulp van een slimme camera, omzet naar gesproken tekst.

Zo hadden wij na dik een half jaar dan eindelijk het hulpmiddel dat Cor kan helpen bij het “lezen”. Met trots vertelde hij mij dat hij zijn eerste boek gekocht had en vanmiddag weer naar de winkel ging voor het nieuwe ‘Veronica Magazine’. En met trots vertel ik jullie dat Cor na jaren eindelijk kan “lezen”. Want, besef even: Hoe vaak heb jij vandaag al moeten lezen?"

Demi Steenland, ergotherapeut SGL

Deel dit verhaal: