×

Nieuws | 01 oktober 2024

Officiële opening woonbegeleidingscentrum Mundium in Roermond

Een fijn thuis voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

April 2024 namen 28 bewoners hun intrede in het gloednieuwe woonbegeleidingscentrum (WBC) Mundium van SGL in Roermond. Wonen Zuid en SGL bouwden samen 28 woonzorgeenheden, een logeerappartement, een woonkamer en een stilteruimte voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel aan de Prins Bernhardstraat in ’t Veld. Een klein jaar na de eerste officiële steenlegging vond de verhuizing plaats. Inmiddels is iedereen gewend, zijn de puntjes op de i gezet en was het tijd voor de officiële feestelijke opening met genodigden op maandag 30 september jl.

WBC Mundium is een mooi en bijzonder project waarbij twee bestaande woonbegeleidingscentra van SGL – WBC Echt en WBC Roermond – werden samengevoegd in een heel moderne nieuwbouw ‘WBC Mundium’ genaamd*.

Uniek project door optimale betrokkenheid
Bijzonder aan het project is de optimale betrokkenheid van bewoners, hun naasten, medewerkers en vrijwilligers. Denise Moonen, teamleider: “Geheel passend bij de strategische koers van SGL zijn wij van mening dat bewoners grotendeels zelf moeten kunnen beslissen hoe ze willen wonen. Optimale betrokkenheid en eigen regie waren van groot belang om tot een eindresultaat naar ieders tevredenheid te komen.” Om deze reden kwam er bijvoorbeeld wekelijks een ‘bouwgroep’ bij elkaar en hebben we ook een ‘projectgroep interieur’ opgericht met hierin bewoners, naasten en medewerkers. Zij maakten bijvoorbeeld moodboards voor stijl en kleur en bezochten interieurwinkels."

Zorgtechnologie op maat
Elke bewoner heeft een eigen gloednieuw appartement, met een woonkamer, keukenblok, badkamer en berging, aangepast aan eigen wensen en behoeftes. Zo waren vloeren en muurkleuren te kiezen, maar is er ook heel veel aandacht besteed aan zorgtechnologie op maat. Voor onze bewoners, maar ook voor onze medewerkers en vrijwilligers. Door middel van behoefteonderzoeken, onderzoeken bij leveranciers en een demoruimte brachten wij in kaart welke zorgtechnologie het beste past en nodig is per bewoner. Zo worden bewoners én medewerkers daadwerkelijk verder geholpen, op maat. Zo heeft dit gebouw bijvoorbeeld een primeur: je kunt de lift bedienen met een afstandsbediening met infra­rood. Elke bewoner heeft zo’n afstandsbediening op de rolstoel. Daarmee bedienen ze ook deuren, lampen, gordijnen en zelfs de intercom. Door een prachtige donatie van Smeets Bouw en enkele andere bouwpartners is onlangs ‘Mijn eigen plan’ aangeschaft. Een digitaal informatiebord om bewoners te informeren over o.a wie er werkt, maaltijdplanning, activiteitenkalender etc. Iets waar dagelijks dankbaar gebruik van gemaakt wordt. Door dit soort slimme toepassingen zijn onze cliënten veel minder afhankelijk van zorgmedewerkers.

Feestelijk moment
Het was een drukte van jewelste bij WBC Mundium op maandagmiddag 30 september. Genodigden begonnen met een rondleiding door bewoners. Er volgden korte teospraken van teamleider Denise Moonen, wethouder voor sociaal domein, gezondheid & diversiteit van Gemeente Roermond Marianne Smitsmans, bestuurder van SGL Lidy Evenhuis, directeur van Smeets Bouw Frank Dijkhuis en cliënt Henriëtte Verkuylen namens onze Centrale Cliëntenraad.

Voor de bewoners stond een belangrijke taak op het programma. Naast het rondleiden van de genodigden door hun huis, moest er ook een officiële openingshandeling voltooid worden. Mei 2023, bij de start van de bouw, overhandigden toekomstige bewoners van WBC Mundium een symbolische sleutel aan aannemer Smeets Bouw. Een prachtige gouden sleutel, gemaakt door een van de bewoners, werd in bewaring gegeven. Deze sleutel werd afgelopen maandag weer teruggegeven. Bewoner Pedro nam de sleutel trots in ontvangst namens alle bewoners. Een mooi symbolisch moment. Ook werd er nog een lintje doorgeknipt bij de ingang. De feestelijke middag werd afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en drankje.

We deden het echt samen
Het project is een samenwerking tussen Smeets Bouw (aannemer), Metz architecten, Wonen Zuid (eigenaar van het gebouw) en SGL als huurder. Lees meer: https://www.sgl-zorg.nl/actueel/nieuws/samen-creeren-we-een-echt-thuis

*‘Mundium’ betekent in het Latijns ‘bescherming’. Hiermee wordt een mooie link gelegd naar het ontstaan van de naam Roermond (Bescherming aan de Roer). De naam is verzonnen door een medewerker van SGL, via een prijsvraag.

Deel dit verhaal: