Eind 2022 was het zover: SGL nam met Inplanning een belangrijke stap naar zelforganisatie; het gemakkelijk zelf roosteren door teams. Inmiddels is elk team hiermee aan de slag en spreken we Esther Lotz (teamleider) en Korinna Szalata (persoonlijke begeleider) van WBC Schaesberg over hun ervaringen met zelfroosteren.
Esther: “We zijn als locatie al langer aan de slag met zelfroosteren. Dat had te maken met een onderzoek dat Rob Bulles (regiomanager) deed naar werkbalans. We hebben toen een pilot gedraaid en zijn ermee doorgegaan.”
Korinne: “Zelf roosteren levert voor ons team veel op. Als je het moet samenvatten dan gaat het echt om meer flexibiliteit, meer inzicht en daardoor ook meer begrip en medewerking als er aanpassingen nodig zijn of als er op korte termijn iets moet worden geregeld omdat er bijvoorbeeld een zieke is. Als je als team samen kijkt hoe je het rooster invult, dan krijg je samen ook steeds beter inzicht in de voorkeuren van mensen en houd je daar vaak samen rekening mee. De een werkt liever ochtenddiensten, de ander liever avonddiensten. Je leert elkaars voorkeuren goed kennen en dat werkt door in het rooster. Het resultaat is dat je dan vaker werkt op momenten die beter aansluiten op je privésituatie. En, als je diensten in 90% van de gevallen echt passen bij je privésituatie, dan is het voor die 10% dat het niet zo is, of als je je een keer moet aanpassen, ook geen enkel probleem.”
Esther: “Voorheen werd er bijvoorbeeld naar mij gekeken als er aanpassingen moesten worden gedaan of als er problemen waren met zieken bijvoorbeeld. Ik kom nu pas veel later in het proces kijken, als het echt nodig is. Het team zoekt samen naar oplossingen. En als je het wilt oplossen als collega dan is het fijn als je medewerking krijgt. Het is nu niet meer de teamleider die ervaart hoe het is als iemand steeds ‘nee’ zegt. Mensen krijgen nog meer begrip voor elkaar. Het draagvlak is groter en het is echt een kwestie van geven en nemen. Nu is het wel zo dat wij hier in WBC Schaesberg een stabiel team hebben. Dan werkt dit natuurlijk super door.”
Korinne: “Fijn aan het systeem is dat iedereen meer inzicht heeft en meer zelf kan regelen. Als iemand wil ruilen kan hij of zij dat zelf aangeven in het systeem. Ook is het fijn dat je in het systeem verder vooruit kunt kijken en plannen. Bijvoorbeeld als een teamlid langdurig ziek is. Voor medewerkers levert het systeem meer inzichten. Je weet beter waar je aan toe bent. Qua rooster zelf maar ook bijvoorbeeld bij min- of plusuren. Dat is in een oogopslag duidelijk.”
Voor WBC Schaesberg is het zelf roosteren en het gebruik van Inplanning een uitkomst. Heb je nog vragen? Dan kun je die altijd stellen aan Andrea de Bie of Joost Kohlberg.