×
Daginvulling (voorheen dagbesteding)

Een zinvolle daginvulling, dat wil toch iedereen. We gaan met u het gesprek aan wat dat voor u is. Hat kan zijn dat het voor u bijdragen aan de maatschappij via werk is. Of dat u graag hobbymatige activiteiten binnen uw eigen netwerk doet. Of dat het nodig is dat u eerst bepaalde vaardigheden ontwikkelt om vervolgens dat te kunnen doen wat u graag wilt. Dat kan allemaal via de daginvulling van SGL.

Meedoen in de samenleving

De basis is dat we cliënten gunnen dat zij het leven leiden, zoals zij dat zelf willen. Uw daginvulling (voorheen dagbesteding) bepaalt u door aan te geven wat u wilt, wat uw ambities zijn. Dat is ons uitgangspunt. Vervolgens bekijken we met u wat u nodig heeft om dat te bereiken. Eventueel ondersteund met zorgtechnologie. We gaan altijd uit van uw mogelijkheden.

Eigen netwerk blijft belangrijk

Het hersenletsel overkomt u en heeft invloed op de relaties in uw netwerk. Wij willen u ondersteunen in het behouden van de relaties. We zoeken graag samen met u naar mogelijkheden voor zinvolle daginvulling binnen uw eigen woonomgeving. Dat doen we samen, met u, uw naasten, uw netwerk en vrijwilligers en medewerkers. Dit kan (vrijwilligers)werk zijn, trainen of het uitoefenen van hobby’s.

Mogelijkheden voor jongeren

Veel jongeren met niet-aangeboren hersenletsel willen graag contact met leeftijdgenoten. Hierin ondersteunen wij hen. Neem contact met ons op en vraag naar onze mogelijkheden.

Neem contact op

Werk voor iedereen – beter door werk: Samenwerking SGL en Relim

Wilt u graag werken of arbeidsmatig bezig zijn? SGL en Relim helpen mensen die extra ondersteuning of gespecialiseerde begeleiding nodig hebben bij ‘werk’. Denk daarbij aan arbeidsmatige dagbesteding of werk- en ontwikkelplekken, binnen en buiten SGL en Relim.

SGL heeft daarbij vooral ervaring vanuit de zorg (voor mensen met NAH) en Relim werkt aan arbeidsrehabilitatie, resocialisatie en re-integratie voor mensen met sociale beperkingen en/of een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit de ervaring die beide organisaties hebben versterken we elkaar in de verdere ontwikkeling van ‘werk voor iedereen’. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Wilt u meer weten over Relim? Ga dan naar: www.relim.nl.

Mogelijkheden voor de daginvulling

Ont-moeten

Wilt u graag een hobby uitoefenen dan ondersteunen wij waar nodig. Bijvoorbeeld bij de hobbymatige activiteiten (creatief, cultureel), bij sociaal contact of bij deelname aan een (sport)vereniging. Uitgangspunt is dat ‘Ont-moeten’ ingevuld wordt binnen uw eigen netwerk en uw eigen woonomgeving.

Werken

Wilt u via werk deelnemen aan het maatschappelijk leven, dan kan dat bij SGL. We bieden werk in groepsverband aan, op een werkplaats van SGL of onze partnerorganisatie Relim. Daarnaast is begeleiding richting vrijwilligerswerk binnen SGL of een andere organisatie, of beschut werk mogelijk.

Terug naar betaald werk

Begeleiding naar betaald werk kan de terugkeer zijn naar het oude werk, een nieuwe (reguliere) baan of een doorgroei naar een nieuwe werkplek binnen een beschutte omgeving. U wordt begeleid door een jobcoach.

Trainen

Heeft u behoefte aan trainingen op fysiek gebied, bijvoorbeeld om meer en veiliger te kunnen bewegen, of uw oog-handcoördinatie te verbeteren? Hier hebben we trainingsprogramma’s voor opgesteld.
Ook zijn er trainingen op gebied van communicatie. Heeft u moeite met praten (afasie) of kunt u zich niet goed uiten? Vindt u het moeilijk om woorden te vinden? Met spraak- en taaloefeningen kunt u leren om uw spraak te onderhouden of te verbeteren. In een groep praat u samen over actuele thema’s. Hierdoor leert u om u weer veilig te voelen om iets te vertellen in een groep. Daarnaast is er aandacht voor de ontmoeting met de ander, waarbij gedrag, mimiek en intonatie een rol spelen.

Scholing

Zowel cliënten als naasten hebben veel behoefte aan scholing. Bijvoorbeeld over ‘Wat is NAH?’, of ‘Hoe ga ik om met het verlies van mogelijkheden?’ of over zorgtechnologie. Via onze agenda kunt u zien wat er gepland staat.

Wat kost het?

Bent u getrouwd of heeft u een partner? En is minimaal één van u nog geen 66 jaar en 4 maanden (AOW-leeftijd)? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo. Bereikt u in de loop van het jaar allebei de AOW-leeftijd? Dan wordt uw eigen bijdrage maximaal
€ 19 per 4 weken. Ook alleenstaanden betalen na het bereiken van de AOW-leeftijd deze eigen bijdrage.

U betaalt al een eigen bijdrage voor beschermd wonen of voor de Wet langdurige zorg? Dan betaalt u geen eigen bijdrage meer aan de Wmo maar zal alle zorg die u ontvangt op basis van de Wlz (Wet langdurige zorg) indicatie via het zorgkantoor bekostigd worden.

Voor meer informatie en een berekening (zorg zonder verblijf) kunt u terecht op www.hetcak.nl.

Hoe meld ik mij aan?

De daginvulling (voorheen dagbesteding) bij SGL (begeleiding in groep) valt binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en wordt toegekend door uw gemeente. Onze trajectbegeleiders kunnen u vertellen hoe de procedure voor de aanmelding bij uw gemeente verloopt. Neem gerust contact met hen op.

Heeft u een Wlz (Wet langdurige zorg) indicatie? Dan kunnen wij maatwerk met u bespreken. U heeft bijvoorbeeld een Wlz-ZIN (Zorg In Natura), Wlz-PGB of een combinatie van Wlz-ZIN en Wlz-PGB. De eigen bijdrage voor deze indicatie is inkomensafhankelijk. Meer informatie over de Wlz vindt u hier.