“Door Levend verlies heb ik de oude Joop weer teruggevonden”
Het verhaal van Joop van Drunen (73)
Joop van Drunen (73) woont samen met zijn vrouw Mia (70) in Soerendonk. Joop en Mia zijn al 57 jaar samen waarvan 54 jaar getrouwd. Zo’n vijf jaar geleden sloeg het noodlot toe toen Mia in de nacht een hersenbloeding kreeg. Sindsdien staat niet alleen het leven van Mia, maar ook dat van Joop volledig op z’n kop. Het heftige verhaal van een dierbare naaste van een persoon met niet-aangeboren hersenletsel.
“Midden in de nacht werd ik wakker en zag ik dat er iets mis was met Mia naast mij”, vertelt Joop geëmotioneerd. “Ik heb aan haar geschud en belde direct 112. Mia werd opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg en met spoed geopereerd. Een ader lekte en daar werd een klem op gezet.” Door snel handelen van Joop en het ziekenhuis werd erger voorkomen. De operatie is goed verlopen. Na twee weken intensive care en een week medium care mocht Mia naar huis. Geen revalidatie, slechts fysiotherapie was nodig. En juist in die periode kwam ook nog corona en werd het leven stilgelegd.
Joop: “Niks was meer hetzelfde. Mia stond altijd midden in het leven, ze werkte veel, stond voor iedereen klaar, verzorgde en hielp iedereen. Opeens kon ze niks van dit alles meer. Er ontstond een grote leegte in haar leven. Haar daginvulling was weg, niks lukte meer, ze voelde zich overbodig en er ontstond eenzaamheid. Naast lichamelijke klachten kreeg Mia erg last van ongeremd gedrag. Ze was niet meer de Mia die ik al zo lang kende. Hier had ze zelf ook ontzettend last van. In eerste instantie ging het met mij nog goed, ik moest me sterk houden en voor Mia zorgen. Maar de situatie was onhoudbaar. Ik raakte in een enorme dip. Ook ik kon niet meer werken, er zomaar op uit of leuke dingen doen met Mia. Alles stond op de kop.”
Via de gemeente Cranendonk bracht een ‘sociaal makelaar’ een bezoekje aan Joop en Mia. “Een sociaal makelaar is iemand die laagdrempelig een bezoekje brengt aan mensen in de gemeente om te kijken wat ze nodig hebben aan zorg. Zij vormen in feite de verbinding tussen wmo, wijkteams etc.”, vertelt Marjo Roumen van SGL, thuisbegeleider van Joop en Mia. “De sociaal makelaar heeft ervoor gezorgd dat Joop en Mia recht hebben op wmo en hen zo in contact gebracht met SGL. Ik werd in eerste instantie ingeschakeld om Mia verder te helpen, maar zag al snel dat Joop ook hulp nodig had. Hij was heel erg depri, voerde gesprekken met een psycholoog die het erge verdriet heeft weggehaald. Hij deed alles voor Mia, maar vergat zichzelf volledig.”
Marjo bood Joop aan om het programma Levend verlies van SGL te volgen. Marjo: “Levend verlies is een programma van vier bijeenkomsten in een groep met andere naasten. Onder deskundige begeleiding wordt besproken wat ‘levend verlies’ voor iedereen betekent en krijgen de mensen handvaten hoe ze verder kunnen met hun leven en deze verandering. Samen gaan we op zoek naar manieren hoe mensen meer grip krijgen op de situatie. De naam van het programma slaat op het feit dat naasten van mensen met hersenletsel aan de ene kant hun naaste zien als de persoon die hij/zij altijd is geweest. Aan de andere kant is de naaste veranderd en niet meer de persoon met wie hij of zij zo vertrouwd was. De gevoelens van dit verlies zijn vergelijkbaar met rouwen. Vandaar dat wordt gesproken over levend verlies; de naaste is er nog maar is niet meer dezelfde persoon als voorheen.”
Joop pakte het aanbod aan en deed mee. Hij vertelt: “Als enige man in een groep met allemaal vrouwen. Maar wat heeft het mij geholpen! De herkenning… Maar ook het inzicht dat het nog erger had gekund. In feite heb ik een lootje uit de loterij als ik onze situatie vergelijk met anderen.” Marjo zwakt dit meteen af. “De impact op jullie leven, en op het leven van de dierbare mensen om jullie heen is enorm.”
Joop: “Ik heb door Levend verlies geleerd dat het heel belangrijk is om ook voor mezelf te zorgen, anders heeft Mia ook niks aan mij. Ik ben mezelf vergeten afgelopen jaren. Er werd ook nooit aan mij gevraagd hoe het met mij is, altijd vroegen mensen ‘hoe gaat het met Mia’. En dat is logisch, maar breekt je uiteindelijk wel op. Ik heb echt kracht gehaald uit Levend verlies, het heeft mij ontzettend verder geholpen. Het contact met anderen, maar ook de inzichten, adviezen en concrete tips. Iedereen in deze situatie zou moeten weten dat dit programma bestaat. Probeer het en kijk wat je eraan hebt! Door Levend verlies heb ik de oude Joop weer teruggevonden. Die paar dagen Levend verlies heeft mij meer geholpen dan heel veel gesprekken bij een psycholoog.”
Marjo beaamt de vooruitgang die ze heeft zien gebeuren. “Er is hier enorm veel veranderd in het dagelijks leven maar ondanks dat doen Mia en Joop het heel goed. Er is een balans gevonden. Bij Joop zorgde Levend verlies echt voor een ommekeer. Mia probeerde dagbesteding bij SGL maar dat was toch niet helemaal haar ding. Inmiddels heeft ook zij haar vaste momentjes in de week met sociale afspraken en dat doet haar goed. Mia en Joop hebben allebei moeten leren dat ze ook nog eigen momenten moeten hebben.” Inmiddels pakt Joop naast de zorgen voor Mia ook zijn eigen leven op. Zo doet hij bijvoorbeeld allerhande han en spandiensten op een camping waar hij inmiddels onmisbaar is. Iedereen weet hem te vinden en dat geeft een heel fijn gevoel. Joop: “Het gaat nu heel goed. We doen dingen samen waar mogelijk, maar ook dingen alleen.”
De begeleiding thuis door SGL blijft voorlopig wekelijks bestaan. Marjo: “Het is een goede houvast voor Mia en Joop. Elke maandagmiddag breng ik een laagdrempelig bezoekje. Ze kunnen met vragen bij mij terecht, ik geef hen advies en tips, en – lachend – soms heeft Mia gewoon even een schop onder haar kont nodig.” En dat beaamt Mia. “Marjo is nog steeds van grote meerwaarde en een fijne stok achter de deur”. Joop knikt: “Wij hebben allebei veel baat bij begeleiding thuis. Ik ervaar inmiddels goede en minder goede periodes, maar het gebeurde heeft een plaatsje gekregen. Het belangrijkste van alles is: ik heb Mia nog. Wij zouden elkaar nooit kunnen missen!”.
Kijk voor meer informatie over Levend verlies hier.
Aanmelden voor Levend verlies kan via Levenverlies@sgl-zorg.nl