“Ik ben heel dankbaar dat SGL op mijn pad is gekomen”
Het verhaal van Sarina Colen (22)
2023 – Sarina Colen (22) uit Eys werd op 6-jarige leeftijd aangereden door een auto waardoor zij hersenletsel (NAH) heeft opgelopen. “Bij het ouder worden kwam ik er pas echt achter wat de gevolgen hiervan zijn voor de rest van mijn leven”.
“De gevolgen van mijn hersenletsel zijn veelal onzichtbaar”, vertelt Sarina. “Dat maakt het heel lastig voor mijzelf, mijn ouders en buitenstaanders. Er is veel onbegrip. Dat begon al direct na het ongeval, op school bijvoorbeeld. Er werd gezegd dat ik me aanstelde en ik kreeg niet de steun en begeleiding die ik nodig had en die me beloofd was. Hierdoor is het niet gelukt om een opleiding af te maken.”
Sarina vervolgt: “Allerhande hulpverlening werkte niet, waardoor ik geen vertrouwen meer had in de zorg. Mijn moeder daarentegen bleef strijden en zoeken en stuitte op een gegeven moment op Hersenz Jong*. Na een intake ben ik gestart. Ik begon met individuele behandeling en later ook groepsbehandeling. Ik ontmoette bij de groepsbehandeling voor het eerst andere jongeren met NAH. Die herkenning en erkenning heeft mij zo geholpen! Dat ik weet dat ik niet alleen ben is heel fijn.”
“Ik heb de Hersenz Jong modules ‘Dit ben ik’ en ‘Op eigen benen’ gevolgd en als afsluiting mindfulness gedaan van het reguliere programma van Hersenz. Mijn ouders hebben ondertussen de oudermodule van Hersenz gevolgd. Om de week heb ik gesprekken gehad met mijn individueel behandelaar Christel en ook hebben we samen gesprekken met mijn ouders gehad. Dit alles om te leren omgaan met mijn NAH. Mijn individuele behandeling heeft enorm geholpen. Christel was geduldig, vriendelijk en toch streng als het nodig was. Ze prikte door me heen, dat gaf me vertrouwen en hoop. Christel leerde me verstandige keuzes maken. Met name op het gebied van structuur creëren en behouden, taken verdelen en planning, dat vind ik erg lastig. Tijdens de behandeling pakte ik steeds meer eigen regie. Door de eerste module heb ik veel over mezelf en mijn NAH geleerd. Want ik wist het onderscheid tussen aanstellen en klachten serieus nemen bijvoorbeeld niet. Tijdens de tweede module heb ik meer inzicht gekregen in gedragspatronen. En de mindfulness heeft me laten aanvaarden dat het is gebeurd.”
“Het gaat nu goed met mij. Ik ben heel dankbaar dat SGL op mijn pad is gekomen. Ik heb het gevoel dat SGL mijn leven gered heeft. Het ging echt niet goed met mij en Hersenz was mijn laatste strohalm. Inmiddels ben ik Hersenz aan het afronden. Ik heb meer vertrouwen in de toekomst en durf stappen te nemen. Individuele begeleiding thuis is opgestart, dit wil ik graag voor houvast. Dankzij Hersenz heb ik geleerd om te gaan met mijn NAH en alles een plaats te geven. De quote ‘het is oke om niet oke te zijn’ helpt mij. Er is een grote last van me afgevallen doordat ik meer rust heb, ook doordat mijn ouders betrokken zijn bij de behandeling en inzicht hebben gekregen. Het is zo fijn dat mijn ouders weten dat waar ik tegenaan loop niet mijn persoonlijkheid is maar mijn letsel. De verhouding tussen mij, mijn ouders en de behandelaar is heel goed.”
“Hersenz werkt doelgericht en de resultaatmetingen na een jaar maakten mij inzichtelijk dat de vooruitgang die ik voelde ook echt werkelijk en meetbaar was. Ik ken zeker nog wel dalen maar deze duren veel minder lang en ik heb het vertrouwen dat het eindigt, dat had ik eerder niet waardoor een donkere periode heel lang duurde en heel zwaar was. Na alle jaren therapie zie ik verandering en ben ik gelukkig. Ik woon momenteel bij mijn vader maar hoop over een jaar zelfstandig met begeleiding te gaan wonen. Dat is echt een enorme stap. En zo heb ik nog veel meer dromen voor de toekomst!”
*Hersenz is een behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel die willen leren omgaan met de vaak ingrijpende gevolgen van hun letsel. Hersenz wordt in Limburg aangeboden door SGL. Hersenletsel gaat niet over, maar je kunt er wel mee leren omgaan. Voor jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar is een speciaal programma ontwikkeld: Hersenz Jong. Het bestaat uit twee delen: ‘Dit ben ik’ en ‘Op eigen benen’. Daarnaast is er een deel voor ouders en/of partners en/of broers en zussen. Lees meer: Behandeling voor mensen met hersenletsel | SGL (sgl-zorg.nl)