Voor mij betekent werken in de flexpool: vrijheid
Het verhaal van Corrie Driesen (59)
Corrie Driesen (59) uit Roermond is getrouwd, moeder en oma. Corrie is één van de eerste medewerkers die in augustus 2023 gestart is met werken in de SGL flexpool; een team van flexibele medewerkers die op verschillende SGL locaties, verschillende diensten werken. “Voor mij betekent werken in de flexpool: vrijheid. En dat is mij heel veel waard”.
“Ik heb in de luxe positie mogen verkeren dat ik thuis ben kunnen blijven om voor de kinderen te zorgen terwijl mijn man werkte”, vertelt Corrie. “Toen de kinderen groter werden en ik weer meer tijd voor mezelf kreeg besloot ik vluchtelingenwerk te gaan doen op een AZC en bij een gemeente. Ik heb altijd graag met en voor mensen gewerkt. Na 11 jaar kon ik dit werk echter niet meer loslaten, het was regelmatig heel heftig. Ik besloot iets anders te zoeken en zo kwam SGL tien jaar geleden op mijn pad.”
Corrie vervolgt: “Ik kende SGL niet maar mocht via het UWV op speeddate, dat was heel spannend. Maar ik had geluk, ik kon direct beginnen. Ik startte bij WBC Overhoven in Sittard en begon direct aan de vierjarige opleiding MMZ (medewerker maatschappelijke zorg, 1 dag per week naar school). En dat beviel mij meteen heel goed, zowel het werken als het leren. Het contact met mensen, iets kunnen betekenen en zinvol bezig zijn, daar doe ik het voor. Ik was niet bekend met de doelgroep NAH. In het begin vond ik het heel confronterend; het feit dat mij dit ook elke dag kan overkomen. Het was een eyeopener voor me. Maar ook een mooie uitdaging om mensen met een NAH verder te helpen.”
“Tijdens mijn opleiding maakte ik nog een uitstapje naar AC Sittard, maar de hele dag creatief moeten zijn op een activiteitencentrum daar maak je mij niet gelukkig mee. Uiteindelijk ben ik op twee woonlocaties gaan werken toen ik gediplomeerd was; bij WBC Roermond en WBC Maartenshuis/Kuyperhof in Weert, een soort duobaan. Dat was een leuke combinatie; het kleinschalige van Roermond en de zorg en drukte van Weert. Omdat de roosters lastig te matchen waren maakte ik uiteindelijk de overstap naar WBC Maartenshuis (nu WBC Kuyperhof). Ik heb dus eigenlijk al een beetje kunnen proeven aan een flexbaan toen.”
“Toch was ik niet helemaal op mijn plek. Toen ik op intranet van SGL las over het opstarten van een flexpool was ik meteen enthousiast. Ik voerde enkele gesprekken en dacht ‘dit is iets voor mij, een uitkomst, om veel verschillende redenen’. Eigenlijk ben je een ZZP’er maar dan onder contract, dus de vrijheid van een zelfstandige, gecombineerd met de voordelen van een vaste baan. En geen administratieve lasten of onzekerheid.” Hoe dat in zijn werk gaat? Corrie: “Heel simpel. Op onze WBC’s kunnen de vaste medewerkers zichzelf inroosteren. Zij hebben eerste keus voor openstaande diensten. Hierna kijkt het systeem of er ergens te veel of weinig uren zijn. Vervolgens komen bepaalde diensten beschikbaar voor de flexpool medewerkers. Ik heb een app ‘InPlanning’ waarin ik die diensten op alle locaties kan aanklikken, ‘pakken’. Zo kan ik voor mezelf een paar weken vooruit plannen, en ook wisselen. Het aantal openstaande diensten dat je kiest en ook welke locaties bepaal je zelf, maar natuurlijk moet je rekening houden met je contracturen. Je kunt echter wel de ene week meer en de andere week minder werken, die vrijheid is er. Ideaal! Dit is niet alleen fijn voor jongeren met kleine kinderen die oppas moeten regelen, maar ook voor oma’s en opa’s die op hun kleinkinderen willen passen of mensen die van afwisseling houden bijvoorbeeld.”
“Wat ik mooi vind aan het locatie overstijgend werken is dat je een kijkje krijgt in de keukens van verschillende locaties en zo zelfs tips of ideeën kunt delen die je op een andere locatie hebt opgedaan. Binnen een locatie ontstaat toch vanzelf een soort van tunnelvisie voor de eigen maniertjes van doen. En soms kan ik dan helpen out of the box te denken.” Of het voor- of nadelen heeft om niet tot een team te horen, vindt Corrie dubbel: “Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het missen om ergens bij te horen. Maar daar wordt aan gewerkt; de SGL flexpool moet groeien en dan worden die collega’s ook een eigen team met teamvergaderingen en uitjes en zo. Ook wat betreft cliënten is het fijn als je zorg op maat kunt bieden, en daarvoor moet je de cliënten leren kennen. Het is voor mij als flexpool medewerker daarom extra belangrijk dat er een goede overdracht plaatsvindt aan het begin van mijn dienst.”
“Verder is van belang dat je als flexpool medewerker een open houding aanneemt naar cliënten en collega’s, veel inlevingsvermogen tonen, vragen stellen, eerlijk zijn. Voor nu vind ik het vooral fijn dat ik naar een locatie kan gaan, daar mijn ding kan doen en weer kan gaan, zonder dat ik verstrengeld zit in alle zaken die op een locatie spelen. Wat natuurlijk wel heel leuk is, is dat je als flexpool medewerker je vaste locaties kunt kiezen als je dat fijn vindt. Zo leer je toch de cliënten en collega’s goed kennen. Ja, ik denk dat de belangrijkste kenmerken van een flexpool medewerker zijn flexibiliteit, inlevingsvermogen en stevig in je schoenen staan. En het allergrootste voordeel dat het je oplevert is een goede werk-privé balans, die bepaal je namelijk helemaal zelf. Vrijwel alles is mogelijk en bespreekbaar, zelfs een combinatie van vaste functie op een locatie én flexpool. Momenteel zijn de flexpool functies verzorgende, begeleidende én facilitaire functies.”
Ook op het gebied van duurzame inzetbaarheid biedt de flexpool uitkomst volgens Corrie: “Verzorgend werk hou je lichamelijk niet vol tot je 67e. Door de flexpool kun je je werk zelf kiezen. Ik hou bijvoorbeeld erg van nachtdiensten. Alles is mogelijk. Ik ben van plan om langzaam af te bouwen naar fysiek rustiger werk. Zo kan ik aan het werk blijven, midden in de maatschappij blijven staan en bezig blijven, hopelijk tot mijn 67e!”